Helikobakter strava, ako sa stravovať počas infekcie?
VHoDNÉ POTRAVINY :
Vaša strava by mala obsahovať veľké množstvo čerstvého ovocia, zeleniny a vlákniny, ktoré môžu spomaliť rast a rozmnožovanie HP. Mali by ste voliť potraviny s vysokým obsahom vitamínov A, C, B-komplex, vápnika, železa a karotenoidov.
Sladké zemiaky (bataty/batáty)
hydina, chudé bravčové mäso, ryby
morské riasy,
špenát, mrkva, cesnak, brokolica, karfiol
jahody, jablká, marhule, maliny, čučoriedky, brusnice, banány
cibuľa, zeler, petržlen, kel, kapusta,
melóny
žerucha
Aloe vera
sušené ovocie
kurkuma, oregano (oreganový olej), tymián, sladké drievko, zázvor
olivový olej, alebo ako sme spomenuli oregánový olej
Z nápojov je vhodná čistá, nesýtená voda a bylinné čaje (bez cukru).
Do jedálnička určite zaraďte celé zrná, ktoré sú zdrojom cennej vlákniny. Nahraďte rafinované, obilné výrobky celozrnnými ekvivalentmi ako je hnedá ryža, ovsené vločky či dokonca popcorn.
NEVHODNÉ POTRAVINY:
všetky druhy sladkostí, koláčov, sušienok, pečiva, zmrzliny a čokolád, cukor je potrebné vyradiť aj z toho dôvodu, lebo helicobacter a candida idú spolu ruka v ruke a je pravdepodobné, že pokiaľ máte helicobactera, vyživuje sa vo vás aj candida.
mlieko a mliečne výrobky
červené mäso
spracované potraviny
rýchle občerstvenie
nakladaná zeleninu
paradajky, huby
nadmerne solené, tučné a vyprážané pokrmy
údeniny, párky
pikantné potraviny (pikantná horčica, chilli, ázijské karí, miso pasty,…)
niektoré druhy korenia (čierne korenie, paprika, muškátový oriešok, horčičné semienka,…)
citrusové plody (pomaranče, grapefruity, mandarínky, limetky, citróny atď.)
ocot
alkoholické nápoje
kávu
nápoje sýtené oxidom uhličitým
cigarety
Vyskúšajte Mastichu!
Chioská Masticha je jedinečný dar prírody. Ide o gumovú živicu, ktorá sa získava z kôry a hrubších vetvičiek vždy zeleného, gréckeho stromu Pistacia Lentiscus var. Chia.
Kôra stromu sa nareže ostrým špicatým nástrojom a živica (gumovitá, číra kvapalina) tak vyteká priamo na pôdu pod stromom. Na zemi tak počas 15-20 dní tuhne do podoby kryštalických, nepravidelných tvarov. Stupeň tvrdosti je závislý od aktuálnej teploty a doby tuhnutia. Živica sa potom pozberá, premyje a vysuší na slnku.